e diel, 2 shtator 2012

Qeveria egjiptiane, e udhëhequr nga Presidenti Mohammad Morsi, është duke u përgatitur për luftë.


Reza Pankhurst

Ndërsa disa (naiv) analistë mund të ketë supozohet se lufta e parë shpallur do të jetë kundër Izraelit, duke pasur parasysh mbështetjen e dukshme të Vëllazërisë Myslimane për Hamasin e saj llastarizuese dhe qëllimin e çlirimit të plotë të Palestinës, Tingujt e para nga qeveria Morsi kanë qenë mbështetës i Marrëveshja e Camp David (kundërshtuar nga shumica e egjiptianëve). Shkëmbimet më të shquar ndërmjet dy qeverive të përfshira shpresën Morsi për të vënë procesin e paqes përsëri në udhë. Në intervista të mëtejshme, Morsi ishte i etur për të deklaruar angazhimin e tij në të gjitha traktatet ndërkombëtare të paqes të nënshkruara nga Egjipti, duke nënvizuar se pas revolucionare politika e jashtme në lidhje me Izraelin ishte më pak për atë që publiku egjiptian kërkoi më shumë për ruajtjen e politikave të epokës Mubarak dhe qetësojë Perëndimin .

As po Morsi përgatitjen e ushtrisë egjiptiane për të ndërhyrë në Siri, ku popullsia është duke u bombarduar nga regjimi Bashar. Në vend të kësaj, duke marrë pjesë në takimin Non-aligned lëvizje në Teheran, qeveria egjiptiane ka ndjekur rrugën e sugjeruar nga Kofi Anan në duke u përpjekur për të sjellë Iranin në diskutimet në lidhje me një zgjidhje paqësore diplomatike të situatës që do të mbajë të gjitha fuqitë e mëdha të lumtur (Ndrysho kontrolluar = Ndryshimi i mirë). Pse Morsi pretendoi se regjimi sirian kishte humbur të gjithë legjitimitetin dhe se kjo ishte një "obligim moral" për të mbështetur opozitën siriane, kjo detyrë nuk shtrihet në ndihmë fizike që ai gjithashtu pohoi çdo formë e "ndërhyrje të huaj" (duke e konsideruar Egjiptin , Turqia dhe vende të tjera fqinje që ishin ndarë përfundimisht nga Siria duke Sykes Picot si "të huaj") nuk do të jetë e saktë.

Morsi krahasuar luftën sirian me atë të palestinezëve, një krahasim i denjë dhënë reagimet e tij në dy luftërat që prej marrjes së pushtetit kanë qenë të ngjashme në pafuqi të tyre, si dhe qëndrimet e qeverisë së tij kanë rënë në pajtim pas plumbit amerikane në rajon lidhur me këto çështje . (Kaq të çuditshme të mjaftueshme, përdorimi i vetëm i ushtrisë në epokën e re post-Mubarak ka qenë egjiptianët bombë në Sinai, e Avionët luftarakë për herë të parë janë përdorur në zemërim në rajon që prej luftës së 1973).

Përkundrazi, lufta qeveria egjiptiane po përgatitet për të është lloji i fundit i luftës që publiku egjiptian, i cili votoi për ta do të kishte pritur. Shpallja e armiqësive u zhvillua në 22 gusht, kur kryeministri Hisham Qandil zyrtarisht kërkuar një kredi $ 4800000000 nga FMN.

Me këtë kërkesë, Qeveria egjiptiane, e dominuar nga aktivistët myslimanë Vëllazërisë cilët pretendojnë legjitimitetin e tyre mbi Islamin, shpalli një luftë mbi fenë e tyre - siç përmendet në Kur'an: "O ju që besoni! Kini frikë nga All-llahu dhe të heqë dorë nga ajo që mbetet nga kamatë, nëse jeni të vërtetë () besimtarë. Dhe në qoftë se ju nuk e bëni atë, atëherë të marrë një njoftim të luftës prej All-llahut dhe të Dërguarit të Tij. "

Ka disa vargje të tjera nga Kurani, dhe transmetime të shumta profetike që në mënyrë eksplicite ndalojnë interes në një mënyrë shumë vendimtare - të cilat janë të njohur edhe për qeverinë egjiptiane, duke qenë se parlamentarët e vet të Vëllazërisë Myslimane kanë shpjegoi parë mbi ta në dënimin e tyre të idesë së marrjen e kredive nga FMN-ja brenda disa muajve të fundit - edhe pse kjo ishte kur u scaf duke marrë ato. Prandaj ajo ka marrë disa gjimnastikë gjuhësore për të shitur këtë çështje islame legjitime. Nuk më është interesi i akuzuar nga FMN-ja për të referuara si interes si ajo ishte vetëm pak muaj më parë, por në vend nën udhëheqjen e Morsi ajo mund të quhet "shpenzimet administrative". Kjo është e ngjashme me ekuivalencës bërë midis "Demokraci" dhe "Shura" (konsultimi) në të kaluarën, apo riemërtimin më të fundit të një "shtet laik" si një "shtet civil me bazë islamike". Vëllazëria Myslimane po kërkon mbështetje nga al-Azhar për këtë akt, si dhe disa dijetarë selefi, në çfarë është një tjetër përpjekje për të ndjekur politikën e epokës Mubarak nga bashkë-zgjedhur udhëheqjen e "fetare" për interesa të shtetit.

Argumentet islame mënjanë, FMN është i njohur edhe si një mjet për të përdorur kryesisht nga Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera perëndimore për të ndihmuar interesat e tyre të mëtejshme, zakonisht në kurriz të vendeve shumë të gjoja ata janë ndihmuar. Nga Malavi, në Peru, në Argjentinë, në Etiopi, FMN ka lënë një gjurmë të dështimit për popullatën lokale nënshtrohet politikave të saj në prag të saj, ndërkohë që përfitojnë mbështetësit e saj. Siç u tha nga Nobel-fitues Jozef Stiglitz "Kur FMN arrin në një vend, ata janë të interesuar vetëm në një gjë. Si mund të jemi të sigurt se bankat dhe institucionet financiare janë paguar? ... Është e FMN që mban spekullatorët në biznes. Ata nuk janë të interesuar në zhvillimin, apo atë që ndihmon një vend për të marrë nga varfëria ". Me fjalë të tjera, duke u kthyer në FMN qeveria egjiptiane është vënë interesat e saj ekonomike në duart e institucioneve nën ndikimin dhe drejtimin e Perëndimit, kryesisht Shtetet e Bashkuara.

Duke pasur parasysh se qeveria egjiptiane tashmë shpenzon 60% të të ardhurave të saj shërbimin e borxhit të saj, duke marrë mbi borxhin shtesë duket më shumë një recetë për katastrofë sesa ringjalljen ekonomike siç pretendohet nga Morsi dhe Qandil. Politikat e tilla si thyer deri monopolizimin elita e sektorëve të ekonomisë egjiptiane, mechanizing bujqësinë e saj dhe shfrytëzuar tokën e saj për grurë sesa prodhimin pambuku për të hequr varësinë mbi importin e grurit të huaj janë të gjitha alternativat më të besueshme se të sjellë në FMN.

Qeveria egjiptiane duket të mbetet asgjë me interesat amerikane dhe drejtim, qoftë në politikën e jashtme apo ekonomi, dhe udhëtim fillim nga Morsi në Shtetet e Bashkuara ka të ngjarë të jetë një consumation i mëtejshëm i martesës mes Shteteve të Bashkuara dhe miqtë e saj të ri në rajon - dikush të gatshëm për të përqafuar Islamin "moderuar". Pas viteve të pavlerë sloganin se "Islami është zgjidhja", duket se zgjidhjet e ofruara vetëm nga qeveria e udhëhequr nga Morsi janë një vazhdimësi e politikave të dështuara të epokës Mubarak, vetëm këtë herë i kryer nga një president i ri, miqësore me më shumë fytyrës flokët shumë se paraardhësi i tij.


Reza Pankhurst CV
Reza Pankhurst është një shkencëtar politik dhe historian, i specializuar në Lindjen e Mesme dhe lëvizjet islamike. Ai ka një doktoraturë nga London School of Economics, ku ai më parë përfundoi shkallën e tij Master në historinë e marrëdhënieve ndërkombëtare. Ai ishte një i burgosur politik i regjimit të mëparshëm Mubarak në Egjipt, duke kaluar gati 4 vjet në burg në mes të 2002 dhe 2006. Libri i tij i ardhshëm është titulluar "Khalifatit e pashmangshme?" (Hurst / Columbia University Press 2012) dhe është në dispozicion në Amazon dhe shitësit të tjera. Ai mund të kontaktohet në rezapankhurst@newcivilisation.com