e martë, 28 qershor 2011

Politikë pa busullë

Afrim Morina

Shqipëria nga të dyja anët kufitare po sulmohet dhe qeveritë heshtin thua se nuk ka ndodhur dhe nuk po ndodh asgjë. Këto qeveri sillën sikur territoret shqiptare të jenë të tyre, pra pashallëqe të dobëta dhe mezi arrijnë t’i mbikëqyrin nga qytetarët e vet dhe shikojnë se a ka mundësi, për të pasur trazira të brendshme, e për to gjithnjë janë të gatshme t’i shuajnë, nëse është e nevojshme edhe të derdhet gjak. Me fqinjët duhet të sillën mirë, urtë e but, sepse humbët perspektive e tyre dhe qytetarët nuk dinë të marrin frymë pa mësimet që u japin!

"Bashkëjetesa” me Greqinë"

Jugu i Shqipërisë është bërë vend shënjestre nga grekët, duke i shpallur territoret shqiptare si të tyre, me një anë, e në anën tjetër as që i lënë çamët të kalojnë kufirin edhe pse shqiptarët e Shqipërisë londineze kanë të drejtën e lëvizjes pa viza. Kjo sjelle e grekëve jep për të kuptuar se ajo do të përdori edhe veton në Bashkësinë Evropiane, për mos anëtarësimin e Shqipërisë në të. Greqia në çdo formë po mundohet të bëjë trysni në lidershipin e Shqipërisë londineze, për t’iu rikthyer marrëveshjes detare, të cilën e anuloi Gjykata Kushtetuese. Se është shumë e interesuar për këtë, tregojnë edhe faktet që ajo mëton të bëjë hulumtime në detin Jon për të siguruar rezerva të karburanteve dhe në këtë mënyrë të jep për koncesion për borxhet marramendëse që ka hyrë te Bashkësia Evropiane.
Bashkësia Evropiane, a po e sheh, se borxhet që po ia jep Greqisë po shpërdorohen, qoftë në propagandë, duke i paguar qytetarët shqiptarë për të marr përkatësinë kombëtare greke, qoftë duke i fryrë gjërat në mas media e shkruara dhe elektronike kundër shqiptarëve, por edhe duke joshur Luksemburgun për rezervat e mëdha të karburanteve?(!) Luksemburgu nuk po tregohet njëherë i sinqertë dhe të kërkojë se ku i dërgoi Greqia parat e huazuara më parë, për të fituar këstin e dytë dhe të parashtrojë një pyetje sa të logjikshme por edhe të moralshme se i kujt është ai det për të cilën Greqia synon të bëjë hulumtime për karburante?! Brukseli duhet të parashtrojë edhe një pyetje tjetër të logjikshme, pse rastin e armenëve për Turqinë e kushtëzon me hapat e mëtejmë në këtë bashkësi, ndërsa mbyll sytë para fenomenit çam, të cilëve nuk u lejohet as të shkojnë në trojet e tyre apo të të afërmit e tyre.
Qeveria shqiptare, por edhe subjektet politike në Shqipërinë londineze, më shumë përkushtohen për votën dhe për të mirat materiale të cilat do t’i arrijnë përmes saj, se sa të kërkojnë kushtëzime nga Qeveria Greke, të paktën të lejohen çamët të shkojnë dhe të shohin vendlindjet e tyre dhe të afërmit e tyre, ndërsa ata brenda territorit Grek të kenë të drejtën e shkollimit në gjuhën shqipe dhe të përkujdesen për kulturën dhe etnografinë e vet.

Mungon vetëdija kombëtare

Qeveria në Kosovë, siç thotë një fjalë e populli, e ka lëshuar në lerë çështjen kombëtare dhe asaj po i intereson vetëm pushteti. Një fenomen i tillë është edhe te opozita. Janë të vetëdijshme se ku po i dërgon shqiptarët me këtë politik përçmuese? Qeveria a është e vetëdijshme se po i hap rrugë luftës për gjeneratën që ende nuk është përballur me të drejtat qytetare dhe lëvizjen e lirë nëpër Evropë e më gjerë?!
Këto pyetje, jo me qëllim të keq, duhet t’ia parashtrojë çdo qytetar vetës dhe të japi kontributin e vet për të dal nga ky qorrsokak historik. Qeveria jo vetëm se nuk po mundët të kontrolloj pjesën veriore të territorit, por edhe përbrenda tij po i mbyll sytë thua se nuk po ndodh asgjë, për të gjitha fenomenet që po ndodhin, por me theks të veçantë mospërfillja e serbëve nga pushteti lokal. Komunat serbe po i ngjasojnë qytete shteteve antike dhe zgjatin dorën vetëm atëherë kur të ju nevojitet thithja e mjeteve financiare, që krahasuar me komunat tjera shqiptare, janë shumëfish më të mëdha.
Fryma e rugovizmit ka kapluar gjithë strukturat politike, të cilat shfaqen qoftë si grusht i fort, qoftë si përbuzje nga guaska ku janë strukur, qoftë në frymën populiste, por edhe kundër arsimimit publik, me pretekst të lirshmërisë qytetare. Mirëpo, të gjitha këto janë vetëm për shqiptarët. Për të gjitha këto është folur e shkruar shumë herë edhe nga të tjerët, mirëpo rrymimet politike, që vijnë në forma të ndryshme nga jashtë, po krijojnë efekte përçmuese kombëtare dhe kanë gjet teren të përshtatshëm për të lëshuar shtat, pasi kemi një politik të meft, një polit5ik sharllantane, një qeveri të verbër dhe polici kukull.
Sikur të mos ishin këto që u thanë më lartë, nuk do të kishim arritur gjer në pikën e poshtërimit të skajshëm me pranimin e sërishëm të dialogut me Serbin dhe kushtet që po na i ofrojnë “miqtë” tanë. Është e vetëdijshme kryesuesja e bisedimeve për kushtet e ofruara rreth bisedave “teknike”?! Është teknike apo politike të udhëtosh me letërnjoftim nëpër Serbe?! Jo se Serbia këtë çështje e trajton si çështje politike madje një pjesë të saj e ka të sanksionuar në Kushtetutë. Po qe se lexohet shqip kjo, atëherë ky është shpjegimi: përbrenda territorit tonë (Serbisë) qytetarët janë të lirë të lëvizin, që nga Horgoshi e deri në Sharr (Dragash)!!! Targat e automjeteve të kenë regjistrime regjionale dhe me emblemë të UNMIK- ut, sepse ashtu parasheh Rezoluta 1244 dhe si e tillë Kosova edhe është e trajtuar në Kushtetutë (Serbe)!!! Librat kadastral mund të shfrytëzohen, por origjinali mbetet në arshive shtetërore, së cilës edhe keni obligim t’i referoheni, sepse kështu e parasheh edhe Kushtetuta (Serbe)!!! Nuk ka pika doganore, por ka vetëm kyçje në autostradë dhe në çdo pikë kyçjeje paguhen taksat, se përbrenda shtetit nuk ka dogana, sepse kështu e parasheh edhe Kushtetuta (Serbe)!!!
Faktori ndërkombëtar vazhdon avazin e vet me eksperimente dhe parapërgatit terren për të lehtësuar Serbinë të kyçjet në Bashkësinë Evropiane. Harrojnë të gjithë se me lojën që bëjnë me Kosovën dhe shqiptarët në përgjithësi, po shkelën parimet kyçe të Helsinkut, ku si kusht i parë ishte pranimi i kufijve ndërshtetëror. Askush deri sot nuk i tha Serbisë, se aty ku bëhet fjalë për Kosovën duhet të hiqet nga Kushtetuta, se bartja e problemit të pa zgjidhur në Bashkësi Evropiane, do të thotë marrja e përgjegjësisë së saj edhe për krimet e luftës që i ka bërë Serbia në gjithë hapësirën e ish Jugosllavi, sepse gjithë këtë e ka bërë për zotërim toke, që në mënyrë të theksuar shihet me boshnjakët dhe shqiptarët, të cilët nuk kanë lënë mjete pa përdor për të shpopulluar këtë vise. Mirëpo para se ta thotë bashkësia ndërkombëtare këtë, ka qenë dashtë ta thonë shqiptarët, se me këtë formulim Kushtetute që ka Serbia, ne nuk mund të hyjmë në biseda për çfarë do qoftë.
Z. Jakup Krasniqi dhe shumë të tjerë kanë thënë publikisht, se pranimi i Pakos së Ahtisarit ka qenë kompromisi më i dhembshëm, mos ndoshta kjo marrëveshje do të jetë edhe një hap i dhembshëm, që hap pas hapi të na duket Pakoja e Ahtisarit llokum për të mbaruar ditën e agjërimit?!!!

Nuk ka komente:

Posto një koment

Shënim. Vetëm anëtari i blogut mund të postojë komente.