e mërkurë, 27 qershor 2012

VARIANTI TJETËR I ORIGJINËS SERBE SIPAS SHKENCËS SHQIPTAREVARIANTI TJETËR I ORIGJINËS SERBE SIPAS SHKENCËS SHQIPTARE
Qarqet serbe akoma i shqetëson bomba demografike e shqiptarëve në Kosovë edhe pse Kosova  as me 2012 nuk i ka jo 4,2 madje as 2 milion banore. Pse kur statistikat e nxjerra nga ekspertet ndërkombëtare të FNKK-së, duhej të ishin të sakta! Kjo dëshmon se lufta e fundit nga Kosova ndoq mbi 1. milionë banorë në të katër anët e botës…

Shkruan: Qerim Pllana

Politika e udhëhequr sa më gjatë në histori, me nënshtrime dhe përulje të sovranit, intelektualëve dhe shtresave të përgjumura, mundëson tirani deri në formën skizofrene. Çdo popull ka elitën e cila mësohet për t`u nënshtruar për gjithçka dhe për çdo gjej. Kjo vlen si për pushtuesin njësoi për të nënshtruarin. Dhe sa më gjatë vazhdojnë nënshtrimet okupuese, aq më skizofrene bëhen përuljet, nënshtrimi, bashkë me pasojat, të cilat marrin karakter robi, si gjenezë lindshmërie nga origjina. Prandaj, origjina e çdo populli është përcaktuese e fatit të së ardhmes. Populli ose shuhet, asimilohet dalëngadalë ose zgjohet dhe kthehet atje ku e kishte hapësirën dhe origjinën në parahistori! Kjo vlen si për sllavët, ose avarët serb, aq më shumë për shqiptarët me origjinë autoktone evropiane në Pirineje  dhe  Ballkan.

Shkencat ndihmëse të historisë më rëndësi jetike për t`kaluarën e popujve
Dr. Skender Rizaj pyet dhe jep përgjigje: “Po serbët kush janë”?! “Gjykuar sipas burimeve historike të njohura deri tani, mund të thuhet se serbët me prejardhje “nuk janë sllavë, siç nuk janë autokton në Ballkan, aq më pak në Kosovës. Ani pse për këtë flasin me të madhe thuajse bota, sidomos shkenca nuk i njeh”.Për origjinën e një populli, qofshin ata edhe sllavët, rol të veçantë kanë shkencat ndihmëse të historisë sidomos: Arkeologjia dhe poçaria e filigranologjia, armët dhe mënyra e varrosjes te Ilirët, paleografia çirilike, te sllavët, diplomatika (sidomos dokumentet në latinisht dhe greqisht, kronologjia, seragjistika, heraldika, gjenealogjia, bibliografia, arkivistika, toponimia, fitonomia  etj., në përgjithësi te popujt etj.
“Serbët në të vërtetë kanë origjinë turke. Kanë prejardhje nga fisi turko-avar”.  Rreth shekullit VII, ata me shumë fise tjera turke kaluan lumin Danub dhe u vendosën  në krahun e djathtë  të rrethinës të Smedereves. Ishin si të gjitha fiset turke nomadë dhe kalorës. Z . Rizaj, thekson: “As emri serb nuk ka origjinë sllave”, është emër profesioni me etimologji iraniane-turke”. Ai pastaj shton: “Serbët para se të vendoseshin në Ballkan kanë qenë mercenar në shërbim të sundimtarëve iranian. Prej tyre ishin pagëzuar me emrin “Serbezë, serbazë”, që do të thotë të lirë nga detyrimet (taksat) shtetërore për shkak të shërbimit që bënin në të mirë të shtetit. Ky status i këtyre kalorësve (avar-serbezë, në ambientin e ri të Ballkanit u garantua edhe nga perandorët bizantin. Duket se këta avar erdhën si të krishterë si pjesëtarë të sektit skizmë-atik turq, “Mexhyxh dhe Jexhyxh”, krishterim i sh. IV-VI në (ortodoks dhe krishterë)”. Z. Rizaj vazhdon më shpjegimin e historisë të Dinastisë së Nimanajve, të krijuar në Ras (Rashkë) rreth sh. VII. Më toponimin e emrave shqiptarë të shpërndarë në Kosovë, Dukagjin etj. Gjuhën sllave, sipas z. S. Riza, Perandoria Bizantin e krijoj nëpërmjet misionarëve Qirili dhe Metodi, një gjuhë kishtare të quajtur gjuhë sllave e kombinuar nga sllavishtja, shqipja, hebraishtja, greqishtja, latinishtja e turqishtja etj. Dr. S. Rizaj, “Shqiptarët dhe serbët në Kosovë” f. q. 9-16. Tezë tjetër nga ajo që e shtron  z. M. Maçinska për sllavët prejardhjen dhe lëvizjen e tyre në tokat gjermane dhe ato ilire në jug!

Frika serbe rreth bombës demografike të shtimit të popullit shqiptarë
Shtimi i popullit shqiptarë gjatë shekullit të kaluar, për serbët ishte një si shkas për ndërmarrjen e aksioneve ndjekëse sipas programeve të Naçertanjës famëkeqe serbe.
Federata Ndërkombëtare e Kryqit të Kuq më 1980, kurse serbët me 1980, 85, 89 mbase dhe sot, tejet të shqetësuar, llogarisnin bombën demografike të shtimit enormë të popullsisë shqiptare në Kosovë. Në dëm të kthimit andej nga ishin dëbuar! Madje jo sall serbët, por edhe OKB-ja, kishte një “telashe të tillë” me shtimin e shqiptarëve jo vetëm në Kosovë, por në hapësirën ku shtriheshin atëherë dhe sot shqiptarët. Një llogari e tillë me prapavijë politike doli e gabuar. Shtrohet pyetja, pse shqiptarët aktualisht në Kosovë nuk kanë 4.2 milionë, por as 2. milionë?!
Rreth kësaj çështje nuk ka farë dilemash për spekulimet politike, por edhe të shkaqeve dhe rrethanave, të cilat Serbia me aleatet e saj i shkaktojë Kosovës nëpër shekuj. Sidomos me ndjekjen e shqiptarëve nga Sanxhaku i Nishit, Toplica, Vllastenica, Surdulica etj. Gjatë dimrit të vitit 1877-1878, pra para 134-vjet. Pastaj, gjatë vitit 1912-13, kur Kosova u okupua dhe u nda nga Shqipëria Londineze e krijuar para 100-vjet. Kosova u ri-okupua nga aradhet çetnike-partizanë me politikën tradhtare fashiste serbe-titiste-rankoviçiste. Më Marrëveshjen e Jalltës, në vitin 1945 deri më 12 qershori 1999, kur Kosova brenda kufijve të saj  deri tani u pranuar nga 90 e sa shtete dhe nga GJND-ja, pos akoma  s`është sovrane!

Heqja e  autonomisë të Kosovës dhe Vojvodinës me “Jogurt-revolucion”
“Pas 20-vjetësh Kosova do të ketë 4,2 milionë shqiptarë. I propozohej protektoratit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë, që do të zgjaste dhjetë vjet. “Në vitin 2006 sipas një propozimi të hartuar nga një forcë punuese shqiptare në Kosovë, do të “shpallej referendumi”, me të cilin populli do të vendoste vetë për fatin e tij”. Kështu thuhej sipas një prognozomi fodullë të Federatës Ndërkombëtare të Kryqit të Kuq. Kurse pas një studimi të tillë fshihej diplomacia më strategji antishqiptare të kohës makabër. Ku lloji “elaborati” doli nga Gjeneva me 19 tetor të vitit 1997. Në të vërtet ishte sintezë e përpunuar dhe e nxjerrë nga Naçertanja e V. Pellagiqit,  V. Qubrilloviqit, I. Andriqit, për t` vazhduar nga babai i kombit serb D, Qosiqit me komani në “Francuska 5”, duke nxitë dhe duke helmuar popullin serb kundër shqiptarëve, madje kundër të gjithëve jo serbë, në ish-Jugosllavinë titiste, për krijimin e Serbisë së Madhe, nga Adriatiku në detin Egje, nga Subotica në Selanik!
Pra sipas studimit të Federatës Ndërkombëtare të Kryqit të Kuq, mbi marrëdhëniet shqiptaro-serbe dhe ardhmërisë së Kosovës, thuhet se Kushtetuta e re e Jugosllavi-Serbi e vitit 1990 ishte aprovuar me qellim, duke pasur si objektiv çështjen e Kosovës. Ajo kushtetutë në realitet zëvendësoi Kushtetutën e vitit 1974, të urryer nga klasa politike shovinistet, kisha dhe akademia serbe, duke u mbështetur në filozofinë fashiste të Naçertanjes, dhe duke ringjallur nga babai i kombit serb, D. Qosiq, M. Kapor, V. Kushtunica, V. Sheshel. V. Drashkoviq. T. Nikoliq president aktual i Serbisë, LSHS, Akademia dhe në veçanti Kisha serbe në krye me z. Pavle, instruktor i skizofrenit S. Milosheviqit, (prindërit e të cilit, thuhet se kanë bërë vetëvrasje si edhe i biri në Hagë)! Këta njerëz në krye me kryekriminelin zhveshën Kosovën dhe Vojvodinën, duke ua marrë autonominë që e posedonin nga viti 1974. Kjo babëzi ndodhi me të ashtuquajturin “Jogurt Revolucionin”, në realitet ishte shfaqja fashiste e krerëve nacional fashist serb. Prandaj, Kongresi i VIII i radhës i LHJ, nuk u lejua të mbahej kurrë më, pas të VII, i cili ishte mbajtur në tetor të vitit 1975 në Novi Sad. Ku shpërtheu i ashtuquajturi revolucioni i “Kosit, apo “Jogurt Revulucia”, siç u fut  si emërtim në historianë  e  miteve serbe. Ngase, kundërshtarët në mitingje, sidomos në Novi-Sad, gjuheshin me jogurt, kos e domate..!
S. Milosheviqi në fillim kinse “garantoi”, do farë të drejta për të gjithë qytetarët pa i përcaktuar kombet as kombësitë, komunitetin e as regjionet e caktuara, për të cilat do të përgatit luftën e re për krijimin e Serbisë së Madhe. Nga e cila luftë shkaktohen gjenocid dhe etnocid i paparë mbi popujt jo-serb. Kosova dhe Vojvodina mbetën përcaktim, pra pa status juridik. Shqiptarët u shndërruan në minoritar. Kështu, Kushtetuta e re, u bë burim i nacionalizmit dhe shovinizmit serb dhe fillim i krizës politike i përgatitjes së shkatërrimit te të gjitha ish-jugo-serbo-sllavive, nga MSKS 1918, çështje që kishte të bënte me nënshtrimin e shqiptarëve, kroatëve e boshnjakëve dhe ndjekjen e tyre për krijimin e  Serbisë së Madhe.

Qëllimi i luftës së fundit serbe(1991-1999) krijimi i Serbisë së Madhe
Pas gjithë këtyre ndryshimeve qëndronte Beogradi me gjeopolitikë jo mirë të vlerësuar nga ndërkombëtaret, duke dalë në përpjekje për të shpëtuar Jugosllavinë. Por, në dëm shumë të madh të pësimeve të popujve në gadishull. Ide të tilla nga ndërkombëtarët vonuan ndikimin dhe intervenimin, prandaj pësimi do t`u takojnë popujve të pambrojtur sidomos shqiptarëve në Kosovë. Milosheviqi u armatos, duke bartë tërë armatimin dhe logjistikën ushtarake Jugosllave në vende specifike, nga do të sulmoheshin Kroacia, Bosnja e më pas Kosova. Madje, ai u pajisë me armatim të sofistikuar nga një pjesë e botës arabe, Rusia dhe aleatët tjerë.
Pra përkundër presionit të diplomacisë ndërkombëtare kundër Milosheviqit, që t`u rikthente autonomin Kosovës, më pak flitej për Vojvodinën, Serbia filloi aksionet luftarake nga Sllovenia. Dy republikat veriore shpallën pavarësitë siç i quanin të njëanshme. Serbia marshoj drejt veriut e më pas në Bosnjë. Theksohet nga analist të ndryshëm se Kosovës iu morr autonomia si shkas i demografisë (shtimit “enormë” të popullsisë shqiptare e cila kishte arrit në 90 për qind të tyre në Kosovë)
Kjo nuk qëndron, sepse qëllimi i luftës fashiste serbe, ishte krijimi i Serbisë së Madhe. Mund të ishte vetëm njërin nga shkaqet, por kur sesi kryesorja edhe pse theksohej se vetëm gjatë vitit 1981-1991 numri i shqiptarëve etnik në Kosovë ishte rritur për 41,6 për qind. Në bazë të kësaj statistike, shqiptarët brenda 20 vjet numrin e tyre do ta dyfishojnë në 4,2 milion banorë. Për çudi theksohej nga një studim ndërkombëtar, mbase pas ishte OSBE, duke i nxitur kështu elementet nacional-fashiste serbe në Beograd. Kështu theksohej se serbët janë të vetëdijshëm për faktin e bombës demografike, prandaj u insistua nga regjimi kohës që refugjatet serb të ikur nga luftimet në Kroaci dhe Bosnjë, të dërgohen në Kosovë, si një lloji “baraspeshe”, siç u veprua në mbështetje të teorisë të V. Qubrilloviqit si ministër i migracionit të vendosjes të serbëve në territore në veçanti në Kosovë, Likë e Kordunë, Vojvodinë etj. Kolonizimi i refugjatëve nga Kroacia dhe Bosnja në Kosovë solli reagimet e para, duke u përgatitur për mbrojtje, respektivisht për luftë.

Aty-këtu kishte reagime dhe nga ndërkombëtarët për çështjen demografike
Nga studiues të ndryshëm ndërkombëtar, pat reagime për krijimin e gjendjes dhe ndryshimin demografik më veprim të represionit, forcës dhe pasojave të mundshme, që në të vërtetë ndodhën. Duke i parë këto rrjedhime dhe vlerësime  të Federatës Ndërkombëtare të Kryqit të Kuq, sidomos për çështjen demografike, shtimin e popullsisë etnike në Kosovë,  atëherë dhe sot, gjendja aspak nuk është vlerësuar  si e saktë, ndonëse frika ishte shtuar tek elementet shoviniste serbe. Ja seç thuhej: “Serbët janë të vetëdijshëm për faktin e shtimit të popullsisë enorme shqiptare si një bombë demografike, prandaj edhe është insistuar nga “regjimi jugosllav”, që refugjatët serbë të ikur nga luftimet në Bosnjë dhe Kroaci, të instalohen në Kosovë për kolonizimin të satin më radhë të banuar me shqiptarë”! Pas kësaj teze fshihet përgatitja për ndjekje përfundimtare të shqiptarëve nga Kosova etnike…
Regjistrimi i fundit i vitit të kaluar, i papërfunduar profesionalisht dhe i sabotuar publikisht u bë edhe nga qarqe ndërkombëtare! Teza se numri i shqiptarëve në 20 vitet e ardhshme, pra pas (6) vjet deri te kjo datë apo vit, do të jetë 4,2 milion, fare nuk ndodhi!. Sepse, llogaritet se Kosovën e kanë braktisë nga skamja, lufta dhe mizorit tjera brenda Kosovës së re, mbi 1. milionë shqiptarë. Në botë sot ky shtet, ka  bashkë më Shqipërinë jo më 1. milionë refugjatë ose të emigruar, por gjysmën e kombit. Mbase ky numër mund të arrijë në 10-15 milionë në të katër anët e rruzullit tokësor. Që do të thotë se regjistrimi i fundit i popullsisë i lejuar dhe i mbikëqyrur nga faktor gjegjës të BE-së, dhe faktorëve vendor në Kosovë edhe për shkaqe spekulative të tatimeve në  qarkullim të pronave të patundshme biznesmenëve dhe politikës miope u sabotua. Për çka të dhënat e publikuara jo zyrtarisht e dëshmojnë katërçipërisht të dështuar! Tri vjet rresht u bënë përgatitjet e regjistrimit të popullsisë, mbase për hir të fqinjëve në rajon, përfitimeve në biznes, pronë të patundshme etj., regjistrimi u falsifikua dhe marrëzisht dështojë! Këso dështime lejon bashkësia ndërkombëtare me shqiptarë në Maqedoni, përzihet në Shqipëri, manipulohet numri i shqiptarëve në e Serbi dhe Mal të Zi!
Kurse analizat dhe studimi Kryqit të Kuq Ndërkombëtar, (FNKQ) dolën të mos jenë as për së afërmi të vërteta. Jo pse Kosova gjatë luftës humbi diku afro 14.000 viktima, por se Kosova i humbi mbi 1. milion banorë (refugjatë), të cilët sot gjenden në të pesë (5) kontinente e botës. Megjithatë përgjegjësve nuk ju vjen as turp, pse Kosova sot nuk i ka jo 4,2 milion, por as dy milion banorë! Që do të thotë Kosovës iu shkaktuan aq humbje të madhe në njerëz, si Bosnjës dhe Kroacisë së bashku! Prandaj për këto humbje Serbia është fajtore, përgjegjëse dhe si e tillë duhet dënuar dhe ndëshkuar njësoi si me gjenocidin dhe etnocidin që ju shkaktua, jo sall Kosovës.

Programi i Naçertanjës mbetet fund e krye një projekt antinjerëzor!
Naçertania me programin e vet është anti-humane dhe shumë anti-civilizuese. Projekti dhe sinteza e mbështetur në teorinë e cila rrjedhë nga ajo, është politikë e vazhdueshme e mbështetur në program antinjerëzor kundër të gjithëve, në veçanti kundër shqiptarëve. Sepse në mbështetje të projektit shfarosës shqiptarëve u solli dëme të pakthyeshme. Prandaj, më asgjë madje as më dialog apo çfarëdo bisedimesh me Serbinë, pa kushtëzime, përfundimisht pa heq dorë nga hegjemonizmi, fryma antishqiptare, përzierja e saj në territorin e Kosovës së përgjysmuar dhe të penguar për zhvillim, prosperitet dhe ribashkim, nuk duhet të zhvillohet kur farë dialogu. Sepse vetëm bashkimi i ndërprenë  egot famëkeqe të Serbisë hegjemoniste. Kur qeveritë dhe politika e tyre deklarohen tash e 13-14 vjet: “Nuk do ta pranojmë kurrë pavarësinë dhe sovranitetin e Kosovës. Më në fund kjo është nxitje për bashkim-ribashkim të shqiptarëve, Kosova me atdheun e saj Shqipërinë! Fundja këtë e imponon projekti  babëzi e antinjerëzor i Naçertanjës…
Politika shqiptare deshi apo jo, do të jetë e detyruar t`i rikthehet kërkesës së sovranit për sovranitet, siguri, demokraci dhe zhvillim të domosdoshëm ekonomik. Sepse sovrani është ai, i cili vendos për sovranitet, bashkim-ribashkim kombëtar. Kur sesi grupet apo një grusht njerëzish të ardhur në pushtet me ndihmën e politikës demagogjike të Brukselit. I cili mbanë t`njëjtat pozicione ndaj shqiptarëve, si para 134 vjet, si dje dhe sot! Bashkë me fqinjët sllavë, serbët, maqedonasit dhe malazezët. Kjo tani shihet nga qielli, se shqiptarët pothuajse në konditat specifike aktuale politike, diplomatike dhe gjeostrategjike, pothuajse s`kanë përfituar asgjë. Lavdërimet se shqiptarët kanë dy shtete është absurd i llojit të vet historik.
Kjo bëhet sall për t`i mbajtur pozitat e fituara me demagogji, qoftë në Shqipëri, Kosovë, sidomos në Maqedoninë shqiptare. Kështu u heq dorë nga finalja imanente kombëtare për bashkim-ribashkim, zhvillim, simbole, siguri dhe qëndrim në tokën e vetë mira vjeçare dardane-ilire. Kjo s`mund të quhet ndryshe pos politikë skizofrene jo sall aktuale shqiptare! Prandaj, origjina e popujve është përcaktuese e fatit të së ardhmes të çdo populli, dhe të shqiptarëve me historinë e tyre të bujshme. Por akoma të parealizueshme si një tërësi unike, kompakte, bashkuese më një shtet, një komb, një histori, stemë, flamurë dhe himn  etj. si popujt dhe kombet tjera kudo në botë  Së fundi, pa e njohur të kaluarën, pa e respektuar historinë  e qenies dhe origjinës, fare lehtë mund të mos kesh të ardhme. Pa e kuptuar historinë, rrjedhat e saj edhe të popujve fqinjë në rajon, fare lehtë mund të pësosh. Sepse, politika tiranike-skizofrene e papërfillshme bartë rreziqe te çdo komb, pse jo dhe për shqiptarët e rrethuar me sllavë, serbë, malazezë bullgarë-maqedonas dhe grekë. Prandaj, kërkesa imanente e kombit për ribashkim kombëtar është alfa dhe omega!
                                                                 
(Autori i njohur për opinion dhe masmedia kombëtare) Qershor-korrik, 2012

Nuk ka komente:

Posto një koment

Shënim. Vetëm anëtari i blogut mund të postojë komente.